четвртак, 31. октобар 2013.

Bela rada



Sastojci:


Potrebno za jedan rolat:
7 belanaca, 7 kasika secera, 7 kasika mlevenih oraha (uvrh puni), 1 stangla ribane cokolade (ako je tabla od 100g onda dve stangle), 2 kasike mrvica.

Fil:
14 zumanaca, 7 kasika brasna, 400g secera ( ja stavim 350g), 7,5dl mleka, 1 margarin. 


Priprema:



Umutiti belanca mikserom postepeno dodajuci secer.
U posebnoj posudi izmesati orahe,ribanu cokoladu i mrvice,pa varjacom umesati u umucena belanca.
Peci u plehu, malo manjem od pecnice, na papiru za pecenje. Kada je biskvit pecen, uviti ga zajedno sa papirom.... ponoviti postupak jos jednom.Znaci ukupno je potrebno 14 belanaca, 14 kasika secera,14 kasika ml. oraha, 2 stangle ribane cokolade, 4 kasike mrvica.
Kada ispecete drugi rolat, umotati ga preko prvog, tako da dobijete jedan veliki rolat.

Zumanca, brasno i secer umutiti mikserom da nema grudvica,pa polako usipati u provrelo mleko. Skuvati fil, a kad se ohladi dodati jedan dobro umucen margarin.
Fil podeliti na dva dela. U jedan dodati 150g otopljene cokolade, a u drugi sok i koru naribane narandze.

Obe kore namazati zutim filom,pa uviti u jedan veliki rolat.
Rolat staviti u zamrzivac da se fil malo stegne, da ga je lakse rezati ...mozda ce vam se ciniti da je zuti fil malo redji zbog soka od narandze, ali nista ne brinite, jer ce se prvo stisnuti u zamrzivacu,a posle ce se fino upiti u kore.

Slaganje.
Po pravilu bi trebalo iseci sedam kriski za prvi red torte,jedan u sredini i sest okolo, ali ja nikako ne uspem napraviti cvet, jer mi sredina ostane poprilicno prazna ....isecem 6 kriski, a sredinu popunim sa dva koluta.....to znaci da rolat isecem na 24 komada,poslazem prvi red od osam komada rolata, premazem cokoladnim filom,drugi red od 8 rolata,cokoladni fil, 8 rolata i obmazem celu tortu sa cokoladnim filom, Gore slag.

Torta je izuzetno ukusna, oseca se divan miris narandzi, ne prejako, i fantasticno se slaze sa cokoladom ...... odrasli je obozavaju,a klinci su prosto ludi za ovom tortom, sto me uvek i uvek iznenadi,moram priznati.

Ovu tortu pravimo vec ' sto godina ' i nezamisliva je da slava prodje bez nje .... to je jedna od mojih 5 Top torti! Recept sam dobila davn, davno od Male kuvarice .

1 коментар:

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno for...