четвртак, 31. октобар 2013.

Varica

Na dan Svete velikomucenice Varvare,koji se praznuje 4.decembra po starom ili 17.decembra po novom kalendaru, kuva (vari) se varica. 




Varica je kuvano,nesamleveno zito uz dodatak kojeg zrna pasulja i kukuruza.Zavisi od kraja do kraja,jede se slana ili slatka.



Priprema:

Ocistiti pola kilograma psenice i dobro je oprati u par voda.Pristaviti u hladnu vodu da se kuva sa malo pasulja i kukuruza.Kuvati oko 3 sata na umerenoj temperaturi i ako je potrebno dolevati tople vode.
Pred kraj kuvanja,probati zrno da li je mekano, dodati vode toliko da prekrije zito,pa dodati secera po ukusu i jos malo kuvati.Kad skinete psenicu sa vatre dodati mlevenih orasa-obicno koliko psenice,toliko orasa ili po ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno for...