Sastojci:
3 jaja,
pola litra mlijeka,
1 casa od jogurta ulja,
germa,
so,
brasna po potrebi,
malo margarina,
zumanca za premazivanje
Priprema:
Umjesiti tjesto od jaja, mlijeka,
ulja, germa i brasna, i ostaviti da nadodje. Tjesto podijeliti na dva
veca djela i jedan manji. Od prvog razvuci krug, pa izrezati na 12-14
komada (za kiflice). Na svaki dio namazati malo margarina, pa saviti
kiflice, i poredati po krajevima tepsije. Od manjeg dijela razvuci traku
siroku cca 3 cm, dugu oko 50 cm, pa uviti po duzini, i staviti na sred
tepsije. Napraviti i 3 manja cvjetica na isti nacin. Od drugog veceg
dijela razvuci tjesto oklagijom, cca 50 x 30, premazati margarinom, pa
uviti u rolat. Isjeci na komade 1-1,5 cm, i redati u preostali prazan
prostor u tepsiji dok se ne popuni. Premazati zumancetom, i ostaviti da
odstoji bar jos pola sata u tepsiji. Zatim peci na 200 stepeni 15
minuta, pa smanjiti na 170 i peci jos nekih 20-25 minuta. Kada je pogaca
pecena, premazati je sa malo ulja da dobije sjaj.
Нема коментара:
Постави коментар