среда, 30. октобар 2013.

ZLATNA POGACA

Sastojci:

3 jaja,
pola litra mlijeka,
1 casa od jogurta ulja,
 germa,
 so,
 brasna po potrebi,
 malo margarina,
 zumanca za premazivanje


Priprema:

Umjesiti tjesto od jaja, mlijeka, ulja, germa i brasna, i ostaviti da nadodje. Tjesto podijeliti na dva veca djela i jedan manji. Od prvog razvuci krug, pa izrezati na 12-14 komada (za kiflice). Na svaki dio namazati malo margarina, pa saviti kiflice, i poredati po krajevima tepsije. Od manjeg dijela razvuci traku siroku cca 3 cm, dugu oko 50 cm, pa uviti po duzini, i staviti na sred tepsije. Napraviti i 3 manja cvjetica na isti nacin. Od drugog veceg dijela razvuci tjesto oklagijom, cca 50 x 30, premazati margarinom, pa uviti u rolat. Isjeci na komade 1-1,5 cm, i redati u preostali prazan prostor u tepsiji dok se ne popuni. Premazati zumancetom, i ostaviti da odstoji bar jos pola sata u tepsiji. Zatim peci na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjiti na 170 i peci jos nekih 20-25 minuta. Kada je pogaca pecena, premazati je sa malo ulja da dobije sjaj.

Нема коментара:

Постави коментар

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno for...