Sastojci:
ja sam koristila mjeru od 35 kg ..35 kg šarana,
oko 1 kg soli,
1 kg limuna.
Ulje za prženje.
Naravno, možete sami odrediti mjeru, kako kome treba,u zavisnosti od broja gostiju.
Priprema:
Šaran ne bi trebao da bude ispod 3 kg težine po komadu. Očistiti šarana, isjeći ga po dužini kičme, a zatim na širinu od oko 6-7 cm. Svaki komad posoliti posebno, zarezati nožem pri vrhu (kroz taj prorez treba da se kasnije provuče kanap) i slagati u veći sud. Svaki red preliti sa cjeđenim limunom i ostaviti 3 sata da stoji. Zatim svaki komad nanizati na kanap (možete više komada na jedan duži kanap, a možete i pojedinacno). Okaciti u pušnicu (sušaru). Dimiti oko 2 dana, laganom vatrom, najbolje sa bukovim drvima. Kada se ohladi poskidati, i svaki dio isjeći na željene komade i pržiti u ulju, a možete i u pleh pa u rerni da pečete. Ukus je odličan.p.s. nadimljenog šarana možete zamrznuti par dana pa tek onda prziti.
Нема коментара:
Постави коментар