уторак, 5. новембар 2013.

DIMLJENI ŠARAN


Sastojci:

ja sam koristila  mjeru od 35 kg ..
35 kg šarana,
 oko 1 kg soli,
 1 kg limuna.
 Ulje za prženje.
Naravno, možete sami odrediti mjeru, kako kome treba,u zavisnosti od broja gostiju.

Priprema:

Šaran ne bi trebao da bude ispod 3 kg težine po komadu. Očistiti šarana, isjeći ga po dužini kičme, a zatim na širinu od oko 6-7 cm. Svaki komad posoliti posebno, zarezati nožem pri vrhu (kroz taj prorez treba da se kasnije provuče kanap) i slagati u veći sud. Svaki red preliti sa cjeđenim limunom i ostaviti 3 sata da stoji. Zatim svaki komad nanizati na kanap (možete više komada na jedan duži kanap, a možete i pojedinacno). Okaciti u pušnicu (sušaru). Dimiti oko 2 dana, laganom vatrom, najbolje sa bukovim drvima. Kada se ohladi poskidati, i svaki dio isjeći na željene komade i pržiti u ulju, a možete i u pleh pa u rerni da pečete. Ukus je odličan.
p.s. nadimljenog šarana možete zamrznuti par dana pa tek onda prziti.

Нема коментара:

Постави коментар

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno for...