Sastojci:
2 jaja
3 kasike secera
1 kasicica soli
2 kasike topljenog sala + salo za premazivanje (oko 300 g)
2 dl vode
2 dl mlijeka
1 kvasac
brasna po potrebi
secer u prahu, pekmez-marmelada
Priprema:
umjesiti tjesto od jaja, soli i
secera, pa dodati 2 kasike sala. Fino izmjesati, pa dodati i ostale
sastojke, dodavajuci brasno dok se ne dobije fina glatka masa. Ostaviti
da nadodje, pa podijeliti tjesto na 3 dijela. Razvuci oklagijom kao
palacinku, premazati salom u koje ste dodali malo brasna, pa na to
staviti drugi razvaljan dio, pa salo, pa treci dio koji se takodje treba
premazati salom. Ostaviti oko pola sata da odmara. Zatim tjesto
presaviti na pola, pa opet na pola, pa ga razvaljati na malo veci
kvadrat. Cijelu povrsinu premazati salom, pa ponovo saviti u cetvrt.
Ostaviti jos 20-tak minuta. zatim tjesto razvuci oklagijom isjeci na
kvadrate odprilike 5x5 cm. Na tjesto staviti pekmez. Salnjake uviti i
redati u pleh. Peci na 200 stepeni dok ne porumene. Pecene uvaljati u
secer u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар