среда, 27. март 2019.

POSNE KIFLICE (mjera za slavu)



Potrebno:
24 kašike otopljenog posnog margarina (vital)
1 litar mineralne vode
10 kašičica šećera
4 kašičice soli
4 kesice suvog kvasca
brašno (ja pripremim 2 kg ali mi ostane, ne upotrebi se svo brašno).

Kvasac potopiti u malo mlake vode sa malo šećera. Pomiješati mineralnu vodu i margarin, dodati nekoliko kašika brašna. Izmješati pa dodati so i šećer. Ponovo izmješati pa dodati kvasac. Uz stalno mješanje dodavati brašno. Zatim mjesiti sa mikserom ali sa metalnim "vijugama" a ne sa osnovnim nastavcima. Mjesiti uz dodavanje brašna najmanje 10-tak minuta. Zatim rukama doratiti tijesto sve dok masa ne bude fina i glatka. Pokriti čistom krpom i ostaviti da nadođe. Tijesto podijeliti na dva dijela pa oba posebno razviti oklagijom kao pitu (ne bas tanko kao za pitu). Presjeći nožem po sredini pa  sjeći širine 5 cm a dužina da bude nekih 30-tak cm, tako da sa 5 cm svedete na nulu (bude kao dugi trougao). Uvijati od šireg dijela ka užem. Redati u pouljen pleh. Peći na 200 stepeni dok ne porumene (nekih 25-30 min). Sve ponoviti i sa drugom polovinom tijesta. Ovo je mjera koju koristim za slavu i bude blizu 100 komada kiflica.
Možete ih pečene i prohlađene upakovati u zamrzivač. Pre upotrebe izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da se odlede. Ukusne su i hladne.

2 коментара:

  1. Da li je potrebno ih malo namazati necim da bi i sutradan bile meke a i porumenele

    ОдговориИзбриши
  2. Ja in ponekad premazem pre pecenja posnom majonezom, a nekad posle pecenja ih premazem rastopljenim margarinom. U oba slucaja budu ukusne. Kada ih ne premazem nikako, onda ih samo vruce poprskam sa malo vode i pokrijem krpom da odstoje da bi omeksale. Mogu se i u mikrotalasnoj podgrevati.

    ОдговориИзбриши

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno for...