Sastojci:
½ kg brašna
300 ml vode (mlake)
1 kesica suvog kvasca (7 g)
½ kašičice soli
ulje za prženje
Priprema:
Prosejano brašno pomešati s kvascem,
dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo
mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne od zidova vanglice da se odvaja.
Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. U dublji sud staviti dosta
ulja , zagrejati ga, smanjiti temperaturu i na istom pržiti testo –
mekike. Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće
(veličine male jabuke), razvući ga u željene oblike, staviti na
zagrejano ulje i s obeju strana pržiti oko 3-4 min. Pržene mekike
izvaditi iz ulja , staviti na kuhinjski papir da se ulje sacedi i
vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd
Нема коментара:
Постави коментар