Sastojci:
1 kg brasna,
1 kasika germe,
malo secera za germu,
so,
oko 7 dl vode
Priprema:
Germu potopiti u mlaku vodu i dodati
pola kasicise secera. Kada germa nadodje, izruciti je u posoljeno brasno
i dodavati vodu. Umjesiti tjesto, da se ne lijepi za ruke i ostaviti da
nadodje. Nakon toga, tijesto izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom.
Ponovo izraditi tjesto i podijeliti na 7-8 lopti. Ostaviti 10-tak
minuta da odmara, pa rukama razvuci u somun (radna podloga mora biti
brasnjava). Mokrim rukama preci preko somuna, i drvenom varjacom isarati
somun. Staviti u pleh posut brasnom (ne ulji se pleh, vec samo brasnom
posuti). Ostaviti jos 10-tak minuta da odmara, a u medjuvremenu ugrijati
rernu na 200 stepeni. Prije pecenja somune posuti sa malo brasna. Prvih
10 minuta peci na 200, a kada krenu nadolaziti, povecati temperaturu na
250, i peci dok ne porumene.
Нема коментара:
Постави коментар