недеља, 10. новембар 2013.

DOMACI SOMUN


Sastojci:

1 kg brasna,
 1 kasika germe,
 malo secera za germu,
 so,
 oko 7 dl vode

Priprema:

Germu potopiti u mlaku vodu i dodati pola kasicise secera. Kada germa nadodje, izruciti je u posoljeno brasno i dodavati vodu. Umjesiti tjesto, da se ne lijepi za ruke i ostaviti da nadodje. Nakon toga, tijesto izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom. Ponovo izraditi tjesto i podijeliti na 7-8 lopti. Ostaviti 10-tak minuta da odmara, pa rukama razvuci u somun (radna podloga mora biti brasnjava). Mokrim rukama preci preko somuna, i drvenom varjacom isarati somun. Staviti u pleh posut brasnom (ne ulji se pleh, vec samo brasnom posuti). Ostaviti jos 10-tak minuta da odmara, a u medjuvremenu ugrijati rernu na 200 stepeni. Prije pecenja somune posuti sa malo brasna. Prvih 10 minuta peci na 200, a kada krenu nadolaziti, povecati temperaturu na 250, i peci dok ne porumene.

Нема коментара:

Постави коментар

KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM

Za ovo posno predjelo vam ne treba puno dimljenog lososa. Ja kupujem najmanje koje nađem ali sad ne znam gramažu :) Ali približno for...